‘Vier afvalbakken in je tuin, hoe verzinnen ze het’

vier afvalbakken

Het College van B&W van de gemeente Almere wil alsnog een vierde afvalcontainer invoeren. Bij hoogbouw zouden ondergrondse afvalcontainers alleen nog toegankelijk zijn met een pasje. Dit collegevoorstel zou nog voor de zomer worden besproken in de gemeenteraad maar dit gebeurt nu na het zomerreces in september a.s. Het heeft in ieder geval het nodige los gemaakt bij inwoners van de stad.

Een vierde container?

Het overgrote deel van de Almeerse bewoners zit niet te wachten op een 4e container, dat heeft het onderzoek van de gemeente inmiddels onomstotelijk uitgewezen. Je kan van alles willen, maar als bewoners niet achter het voorstel staan om ruimte te creëren voor 4 afvalbakken of de motivatie niet hebben om nog meer te scheiden, ontbreekt het draagvlak om er een succes van te maken. Het gaat vooral om de ruimte voor of achter in de tuin. Vier containers vragen een ruimte van 2.6 m in lengte en voor veel bewoners ontbreekt die ruimte.

Sinds het nieuws bekend gemaakt werd bij Omroep Flevoland reageren opvallend veel mensen op de sociale mediakanalen van de omroep. “Vier containers, ik kan drie al nauwelijks kwijt”, schrijft iemand. Een ander vraagt zich af waarom het College dit wil doen. “Dat is balen zeg, de proef in Filmwijk is juist meer dan geslaagd!” Ook de Sieradenbuurt doet al jaren tot volle tevredenheid mee aan de proef.

Tweede collegevoorstel nog niet goedgekeurd!

De Gemeenteraad heeft dit tweede collegevoorstel nog niet goedgekeurd. Hierin staat dat het invoeren van PMD+ (het nascheiden van plastic, metaal en drinkpakken) in de hele stad niet haalbaar is. De inmiddels afvaldeskundige van de Sieradenbuurt, Juliëtte de Sévaux, zegt dat dit niet klopt.

‘Veel berekeningen zitten niet in dit voorstel. Met welke scheidingsresultaten heeft de gemeente gerekend bij PMD+ bij het nascheiden van plastic, metaal en drankkartons? En tegen welke verwerkingskosten en opbrengsten?’ Informatie die zij samen met bewoners van Filmwijk wilde hebben van de gemeente, maar niet kreeg. Ook een WOB-verzoek wees de gemeente in eerste instantie af, maar die is nu toch in aangepaste vorm in behandeling genomen.

Daarbij lijkt er informatie niet te kloppen in het afvalvoorstel van het College. ‘In 2017, 2018 en 2019 zag het eindresultaat van de proef in onze wijk en de Sieradenbuurt er anders uit dan de percentages die nu in het collegevoorstel staan’, zegt De Sévaux.

Geen nascheidingsinstallatie beschikbaar?

‘Het is financieel mogelijk om PMD+ in te voeren voor de hele stad’

De gemeente vindt PMD+ dus te duur en in het voorstel staat dat er geen nascheidingsinstallatie beschikbaar is. Ook dit klopt volgens haar niet. ‘Er is in ieder geval een lokale verwerker die dit binnen een jaar voor de hele stad kan doen. Maakt de gemeente hier gebruik van, dan scheelt dat enorm in de transportkosten. Want het afval gaat nu helemaal naar de Afvalenergiecentrale HVC in Alkmaar.’

Naast de lokale verwerker is ook een plasticfabriek Save Plastics gevestigd. ‘Van het afval kan dus ook in Almere weer wat nieuws worden gemaakt. Bijvoorbeeld plastic gevels voor woningen of plastic bankjes.’

Almeerders betalen nu al bijna de hoogste afvalbelasting van het land

Bewoners van de Filmwijk en de Sieradenbuurt maken zich zorgen over afvaldumpingen als op de lange termijn betaalsysteem Diftar wordt ingevoerd. Dan komen er meer ondergrondse containers waar je pas afval in kunt gooien als je met een pasje betaalt. Almeerders betalen nu al bijna de hoogste afvalbelasting van het land. ‘Onbegrijpelijk dat de gemeente beweert dat PMD+ financieel niet haalbaar is in Almere. Het is al ingevoerd in Leiden, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Groningen. Waarom kan dit dan niet in Almere?’

Wat doet de gemeente met de wensen van haar bewoners?

Het voorstel om nu het restafval niet meer bij het PMD te doen, maar in een aparte container is bij beide bewonersplatforms in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zijn er dan ook fel tegen. Het betekent nl. vier containers in je tuin en/of aan de voorkant van je huis. Om dat te compenseren wil de gemeente dat de papiercontainer een optie wordt. Die hoef je dan niet te nemen. Dan heb je drie containers. Echter, het voorstel om de papierbak dan een optie te laten zijn is zeker geen goed idee. Immers bij vrijblijvendheid geef je de bewoners de ruimte om geen papierbak te nemen en vraag je bewoners om zelf voor afvoer te zorgen, terwijl papier en karton een winstpakker is door de hoge opbrengst van dit materiaal.

Wat zijn de opties voor bewoners als zij die ruimte niet hebben of überhaupt geen vierde container voor papier willen hebben.

  1. Zelf wegbrengen. Een keer in de zoveel tijd naar een papiercontainer ergens in de nabijheid van de woning of naar het of recycle- of upcycleperron.
  2. Gebruik maken van een gedeelde papiercontainer misschien?

Verliest de gemeente draagvlak onder haar bewoners?

Is de gemeente bereid om de wens van haar bewoners om geen vierde container erbij te hebben te negeren en daarmee draagvlak te verliezen? Politieke partijen hebben allemaal in hun verkiezingsprogramma de belofte geuit om beter met bewoners te communiceren en ze serieus te nemen. Maar vooralsnog blijft het bij een aantal partijen steken op beloftes en blijft de uitvoer ervan achterwege.

Bewoners hebben aangegeven voor gemak te gaan, dan is het gebruiksvriendelijk maken van de inzameling een vereiste. Niet het zo moeilijk mogelijk maken en de bewoners de bomen in te jagen. Daar zijn de gemeente én de bewoners niet mee gebaat.

Reacties zijn gesloten.