Raadsleden bespreken deze week ons burgerinitiatief over afvalsysteem PMD+

Na de succesvolle presentatie van ons – door veel bewoners van onze Filmwijk ondertekende – burgerinitiatief aan de gemeenteraad in juni bleef het enkele maanden stil. Tot vorige week. De gemeenteraad heeft onderzoek laten doen naar de verschillende afvalsystemen, namelijk Diftar en PMD+. Donderdag 12 november is de politieke behandeling van de verschillende afvalsystemen in de gemeenteraad. 

Bij Diftar krijgen bewoners een pasje en betalen ze voor het afval dat ze weggooien. Ook krijgen bewoners bij laagbouw een vierde container en de afvalstoffenheffing blijft hoog. PMD+ (Plastic, Metaal en Drinkpakken) staat voor het achteraf scheiden van plastic, waarmee we tijdens de proef in de Sieradenbuurt en Filmwijk zijn gestart. Met dit systeem bleken we per huishouden veel minder restafval over te houden en op termijn gaan we hier minder afvalstoffenheffing voor betalen. Een win-win situatie zou je zeggen.

Komende donderdag 12 november is de politieke behandeling van de verschillende afvalsystemen. Evenals in juni mogen we tijdens deze politieke markt inspreken. Bewoonster Juliette uit de Sieradenbuurt neemt dit weer voor haar rekening. Tijdens haar presentatie zal zij ingaan op de vraag welk afvalsysteem het beste bij Almere past. Een vraag waar het onderzoeksbureau geen antwoord op heeft gegeven.

“Via een raadsbrief wijzen we de raadsleden nogmaals op de voordelen van ons huidige systeem, ook wel PMD+ genoemd”, vertelt Juliette. “Ook vragen wij de raadsleden donderdag om nu eindelijk voor dit afvalsysteem te kiezen. Betaalsysteem Diftar hangt nu al drie jaar als een donkere wolk boven ons hoofd. Omdat dit afvalsysteem in andere grote steden tot veel problemen leidt én de introductie ervan vele miljoenen euro’s kost, willen we dit voorstel van het college zo snel mogelijk van tafel hebben.”

Dave Post was in 2017 – in opdracht van de gemeente Almere – projectleider van de proef met PMD+ in de twee wijken. Hij staat achter de bewoners van de Filmwijk en Sieradenbuurt die dit systeem willen behouden, zegt hij tegen Almere Deze Week. “Als ik één dag de baas kon zijn in Almere, dan zou ik onmiddellijk kiezen voor dat PMD+ systeem.”

Politieke Markt online meekijken

De Politieke Markt is momenteel niet te bezoeken, maar u kunt de vergadering wel online volgen: https://almere.notubiz.nl/bijeenkomst/673071/607e%20Politieke%20Markt%2012-11-2020

Dit onderwerp staat om 20.10 uur op de agenda.

Zie ook

Nieuwsbericht Almere Deze Week (10-11-2020): Projectleider: ‘Almere, verander afvalsysteem’

Reacties zijn gesloten.