Ons paradepaardje is het 100-Huizen-Plan

logo 100-Huizen-Plan

Door Roel van Rijnsoever

Dik een jaar geleden heb ik me aangesloten bij de werkgroep Energiek. We willen bewustwording m.b.t. duurzaam leven vergroten, te beginnen in de Filmwijk. Ons paradepaardje is het 100-Huizen-Plan. Dat is een lokaal initiatief waarbij 100 bewoners van Filmwijk een gratis plan/analyse kunnen krijgen van het energieverbruik van de woning. Dat plan geeft een idee wat u kunt doen om uw woning energieneutraal te maken. De teller staat nu op 64 deelnemers. Er is dus nog plaats voor 36 huishoudens.

Onlangs zag ik op YouTube een leuke analyse waarbij onze keuze om mee te doen aan de energietransitie tot vier mogelijkheden werd teruggebracht:

  1. Het klimaat verandert niet en we ondernemen geen actie: alles blijft zoals het is.
  2. Het klimaat verandert niet en we ondernemen wel actie: we gaan investeren in duurzaamheid. Er zal een dynamiek ontstaan die misschien wel de 4e industrièˆle revolutie kan worden genoemd.
  3. Het klimaat verandert wel en we ondernemen geen actie: de zeespiegel gaat stijgen, dus laag gelegen delen van de aarde zullen onderlopen.
  4. Het klimaat verandert wel en we ondernemen wel actie: we geven de 4e industrièˆle revolutie een boost. De temperatuurstijging blijft binnen de marge van 2 graden. We blijven allemaal bestaan omdat we allemaal op tijd beseften dat niets doen geen optie was.

Welk scenario wilt u gerealiseerd zien? Durft u het aan om niets te doen met het risico op situatie 3? Of denkt u dat het allemaal wel mee zal vallen? Dat kan!

Wilt u meer weten over het 100-Huizen-Plan? Kom dan langs op de dinsdagen in het Buurtlokaal? Of klik hier voor de 100-Huizen-Plan pagina op deze website.

Met vriendelijke groet,
Roel van Rijnsoever, Werkgroep Energiek

Reacties zijn gesloten.