Afvalverbrander HVC in de fout!

Almeerse vuilniswagen

De huidige contractpartner voor afvalverwerking van Almere, HVC, heeft onlangs de media gezocht met de mededeling dat het eind 2021 door de gemeenteraad gekozen afvalsysteem PMD+ met nascheiding zou leiden tot meer schade aan het milieu. Een onjuiste weergave van een afvalverbrander pur sang, die een deel van haar omzet door het besluit in de gemeenteraad ziet verdwijnen bij uitvoering van het gekozen afvalsysteem met mechanische nascheiding.

HVC is kampioen afvalverbrander. Dat doen ze goed maar ze kunnen ook niet veel anders dan verbranden. HVC werkt met een verouderde voorscheidingsinstallatie. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren onvoldoende geïnvesteerd in toekomstgerichte nieuwe vormen van afvalverwerking, zoals in een geavanceerde nascheidingsinstallatie. Steeds meer steden kiezen de afgelopen en de komende jaren voor mechanische nascheiding. Verwerking op basis van mechanische nascheiding blijkt al veel jaren elders in het land efficiënt en milieuvriendelijk te functioneren, tot grote tevredenheid van gemeenten en burgers, ook in onze eigen afvalpilot in de Filmwijk. Maar HVC heeft zich onvoldoende voorbereid op de veranderingen in de markt. Dat maakt dat de verwerking van een deel van de Almeerse afval door de invoering van het door Almere gekozen afvalsysteem niet efficiënt door HVC kan worden gedaan. Dat deel zal ondergebracht moeten worden bij een afvalverwerker die beschikt over een moderne nascheidingsinstallatie. En dat gaat HVC een deel van hun omzet kosten. Daarom worden door HVC berichten als “nieuw gekozen nascheidingssysteem is slecht voor het milieu” de wereld ingestuurd. Een typisch geval van “Wij van de ouderwetse voorscheiding adviseren voorscheiding!”

De afdeling Gemeentereiniging is in opdracht van de gemeenteraad druk bezig met het formuleren van de overgangsfase naar machinaal nascheiden van ons afval. We hopen maar dat de afdeling daarbij haar rug recht houdt. Dat eerst voor de machinale nascheiding een bedrijf wordt gekozen met een moderne en milieuvriendelijke nascheidingsinstallatie. Want het nieuw gekozen afvalsysteem is wel goed voor het milieu. Die bedrijven zijn graag beschikbaar. Bij voorkeur in onze eigen gemeente om onnodige transporten te vermijden. En dat door de Gemeentereiniging in het transitieplan aan de huidige contractpartner HVC alleen het deel te verbranden afval wordt uitbesteed. Dan zijn ook de huidige contractuele verplichtingen van Almere naar HVC netjes afgedekt. Het blijft jammer natuurlijk dat het alleen te verbranden afval dan voorlopig nog steeds eerst naar Alkmaar moet worden gereden.

info@filmwijkalmere.nl

Reacties zijn gesloten.