Leren snoeien van fruitbomen

fruitbomen snoeien

Onder een kreet van “Ahhh!” van de aanwezigen zaagt Ouwe in vijf snelle bewegingen de hele top van de appelboom eraf. “We zijn blijkbaar te voorzichtig” wordt door meerderen geuit na de workshop.

Workshop snoeien

In het najaar van 2014 konden bewoners van Filmwijk fruitbomen kopen in een nieuwe boomgaard aan het Weerwater. Op 10 februari 2024 waren we aanwezig om te leren hoe we onze appel- en perenbomen het beste kunnen snoeien. “Tot één derde eraf is geen probleem. Het gaat om licht en waar de energie naartoe moet gaan.”

Ongeveer 18 deelnemers hebben gereageerd na een oproep van organisator Tanja Coenen van Platform Filmwijk. De boomgaard bestaat uit een 40-tal oude rassen appel- en perenbomen. Een deel bevat naambordjes van eigenaren en een deel is inmiddels anoniem door verhuizing van bewoners e.d. De gemeente is aanwezig met o.a. wijkregisseur Sytze Stel, toezichthouder groen Jeroen Ruijs en Danny Ouwe van der Molen, de specialist.

Kettingzaag te grof

Eerst maken we kennis onder het genot van koffie, thee en een stukje appeltaart. We hebben zelf onze snoeischaren meegenomen, maar een deel hiervan blijkt totaal niet geschikt of veel te bot. Eén van de leermomentjes. Een meegenomen mini-kettingzaag zorgt voor wat hilariteit. “Te grof voor dit werk.” Gelukkig heeft de organisatie ook gezorgd voor goede snoeischaren, takkenscharen en zagen.

Ouwe snoeit een aantal bomen als voorbeeld. We krijgen uitleg over takken naar boven, takken naar beneden. Bepaalde knopjes worden bladeren en andere bloemen. Er worden allerlei vragen gesteld: ”Hoe zie je het verschil tussen een appel- en perenboom?” ”Door de vruchten natuurlijk!” beantwoordt Ouwe. “Maar die zijn er nu niet.” Dus we leren te kijken naar de takjes en knoppen en zien duidelijk verschil.

fruitbomen snoeien

Eén derde wegknippen

De lessen worden direct toegepast op onze eigen bomen. Wel een beetje spannend, want even één derde van je boom wegknippen en zagen is best eng. Met behulp van de duidelijke begeleiding kijken we uiteindelijk allemaal trots naar ons exemplaar. Nu is het wachten op het resultaat. Komen er mooie bloemen en uiteindelijk appels en peren in de fruitboomgaard aan het Weerwater?

Door Anneke Geraads

Reacties zijn gesloten.